jakie przyprawy do kiełbasy

Katalog wyszukanych haseł

szarka portal

Temat: Co ja mogę chcieć z Brazylii?
Już kiedyś pytałam o Chiny i Stany hehe.
a teraz moja znajoma leci do Brazylii (wiezie jakieś pęta kiełbasy i żubrówkę...) i ja mam sporządzić listę rzeczy, które chcę/my.
Myslałam o jakichś przyprawach-ale jakich???
albo ajkis drobiazgach ceikawych itp do wystroju galerii np.
ja pamietam jedynie jak moj tata mi pleciona skryzneczkę przywiozl i sznur agatów, a ze studiów majaczą mi instrumenty.
Berek, moze Ty cos polecisz??dzieki!
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=28942



Temat: Co można upiec na grillu?
Ja odkopię, bo po pierwsze...

mam już dość tej zimy, chcę słońca, ciepła, plenerowych imprezek i oczywiście grilla!!!

Na znak protestu moje kozaki zimowe, o ich cenie nawet nie chcę myśleć, bo mnie coś trafia, zepsuły się do końca, tracąc podeszwę.


Ale wracając do grilla

To im człowiek starszy, tym zwykłą kiełbasa nie wystarcza mu na tym grillu.

Dla mnie ideałem jest standardowo karkóweczka - najlepiej w dwóch wersjach - marynowana na ostro i na ziołowo-czosnkowo.

Marynaty to u mnie przede wszystkim oliwa z oliwek, wino (ewentualnie ocet winny) zioła, przyprawy - tu w zależności jaki efekt chcę uzyskać.

Grillowane skrzydełka i pałki - ja preferuje na ostro - ale smakują też w miodzie, w curry itp.

No i warzywa z grilla - cukinia, bakłażan, cebula, papryka

Przeważnie zawijam porcje (wymieszane warzywa powyżej - pokrojone w plastry/paseczki) w folię, wcześniej posypując mieszanka ziół i przypraw. Ugrillowane można posypać starym serem i pyycha :glodny: Aha, bakłażana jakiś czas wcześniej nalezy posolić, żeby nie był gorzki.

Do tego oczywiście sosy - czosnkowy, tzatziki, i ten ostry co był w tym temacie na początku gdzies wymieniany - do spróbowania!

Zimne piwko, dobre towarzystwo

I żyć, nie umierać :cool:

Źródło: forum.pclab.pl/index.php?showtopic=4395


Temat: LECZO!
Wbrew pozorom przyżądzenie lecza jest proste.
SKŁADNIKI:
cukinia lub kabaczek
kilka pomidorów
kiełbasa(ilość wg uznania)
cebula 2-3
czosnek 2-3 ząbki
mięso mielone lub boczek(ilość wg.uznania)
papryka 5-6 strąków kolorowej
przyprawy-pieprz,sól,papryka do smaku
wszystkie składniki należy pokroić, cukinię , pomidory obieramy ze skóry, z papryki usuwamy gniazda nasienne
poszczególne składniki przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju w dowolnej kolejności i po przesmażeniu przekładamy do dużego garnka
następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przyprawiamy i pozostawiamy na małym ogniu przez jakiś czas, a potem to juz pozostaje życzyć smacznego.

Leczo to takie danie przy którego przyżądzaniu można poeksperymentować , dodając jakiś inny składnik, przyprawę. :D

Źródło: forum.pclab.pl/index.php?showtopic=32480


Temat: Dania na szybko z... ...fasolą ?

Uwielbiam fasole, w szczególności czerwoną. Mam mało czasu na gotowanie. Zajmuje mi to max 20 min dziennie. Póki co robię sobie spagetti z fasolą<gotowy sos pudliszki + puszka czerwonej fasoli + curry> , fasole z kiełbasą na patelni :D <wiele przypraw daje> no i jakieś zwykłe sałatki. Szukam czegoś innego. Czegoś na szybko, mało skomplikowanego.


Co radzicie ?


Chili Con Carne , Burito , Tacos (chociaż tu więcej niż 20min :P) , do wszystkiego z wymienionych daję się (lub jak kto chce - i tak pasuje ,a nawet wskazane) fasolę czerwoną i jest pyszne ;) szczególnie ,że jam jest zwolennik kuchni meksykańskiej :F

Źródło: forum.pclab.pl/index.php?showtopic=592830


Temat: Pantoflarze kobiety? Pantoflary?!

Hola, hola! Czasami, powtarzam CZASAMI spotyka się wegetariana.xD
A co do obiadów to ja się zgadzam z Tsubaki...jeżeli jest ktoś głodny to niech sobie sam robixD Ostatecznie niech weźmie swoją kobietę na kolacje do restauracji...^w^


Hehehe....Wziąść do MC Donalda na hamburgera z: szynką,,kepuczem (specjalnie napisałem źle bo się przyzwycziłem do tej nazwy od mojego kuzyna),baleronem,serem,salami,owocami morza,musztardą,sałatą,bekonem,kotletem z kurczaka,mielonym,plasterkami kiełbasy,chrzanem,pomidorami,ogórkiem,jajkiem no i curry.A do tego osiem dużych paczek frytek z kepuczem,majonezem,musztardą,chrzanem i curry.Nie może zabraknąć oczywiście jabłka i soku z:czarnej porzeczki,jabłka,malin,jerzyn,marchewki,banana i pomarańczy.No a potem przegryźć kurczaczkiem z wieloma,wieloma przyprawami w KFC.A w domku lody na deser. xD
Muhahahaha...Dziewczyna się ucieszy xD xD xD xD
Źródło: hokagenarutosama.fora.pl/a/a,1698.html


Temat: Czego psu podawać nie wolno
Ja też słyszałam że nie należy dawać psu żółtego sera, pleśniowego też. Jedynie daje biały ser chudy lub półtłusty. A kiełbasy, kabanosy itp. zgadzam się żeby nie dawać, ponieważ zawierają dużo przypraw,a niestety to nie jest dobre dla psa. Ale oprócz suchej karmy gotuję Mado mielone z indyka lub pierś z kurczaka z warzywami i daje mu z ryżem, dla urozmaicenia
Źródło: goldenretriever.fora.pl/a/a,408.html


Temat: Szybkie i smaczne dania na ciepło
To mozesz tez ugotowac makaron , na paltelni podsmaz boczek pokrojony tak zeby wyszly z niego skwarki . Mozesz dodac do niech cebulke polacz to z cieplym makaronem i dodaj troche bialego sera. Pokrusz go i wymieszaj ostrosznie. Moze byc potrzeba jeszcze sol do smaku. Mozesz jak lubisz tlusciej dodac tan tluszcz z paletni.
Moja babcia robiala takie szybkie danie . Nie wiem czy typowa potrawa kujawska, ale ja urodzona kujawianka jestem i babcia na kujawach wieksza czesc zycia spedzila. Kiedys gotowala do tego takie kluski jak lane kluski ale byla jakies takie szare, szkliste, bardzo ich nie lubilam. jak zaczela gotowac zwykly makaron swiderki to uwielbiam. Bardzo pozywne i szybkie danie. W zimie dobre bo kaloryczne, a latem znow za duzo nie zjesz bo sie robisz szybko syta a mimo to ja nie tyje. latem nie dodaje tyle tluszczu z patelni, ale w zimie... mniam.

Ja ostatnio mialam biala kielbase , maz mi z MĂźnchen przywiozl, bo ta u nas to tylko przypomina biala, a ta na bajerach to jak polska jest. Rozpakowalam ja pokroilam w plastry, zostaly mi swiderki, wiec ulozylam pasek makaronu, potem pasek gotowanej marchewki i znow makaron, marchewka i makaron. Na to wrzucilam ta kielbane , smietane wymiszanalam z zupa pomidorowa , musialam wziasc dwie smietany i dwie zupy i do pieca na 30min. wyszlo pycha, a jak dziecko mi sie zajadalo...
Z zupami w proszku jest o tyle dobrze ze nie potrzebujesz solic, bo sama zupa ma wystarczajaco soli, jesli robisz wlasny sos to trzeba jeszcze przyprawic.
Źródło: uagi.fora.pl/a/a,490.html


Temat: gotowanie / może jakiś przepis
Zapiekanka z kalafiora.
Żaroodporne naczynie, rozgrzany piekarnik. Kalafior sparzyć - nie gotować!, do tego podsmażyć jakąś kiełbasę albo boczek i dodać sosu pomidorowego i przypraw (wedle uznania). Na dno szklanej żaroodpornej misy dać przygotowany sos, na to kalafior a na wierzch jak największa ilość tartego żółtego sera (parmezan albo coś w tym, stylu) i na parę minut do piekarnika.
Jedyna rzecz, która mi wychodzi poza jajecznicą
Źródło: lobez.fora.pl/a/a,74.html


Temat: Omlet dla Ciebie
A co powiesz na omlet na słono?Np. hiszpański omlet z ziemniakami i kiełbasą.
-Obrane i ugotowane ziemniaki pokroić w plastry ok 0,5 cm i zasmażyć je na gorącym oleju
-dodać pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę najlepiej salami oraz trochę cebuli
-przyprawić solą i pieprzem
Ostrożnie mieszać żeby nie rozwalić ziemniaków.
Kiedy wszystko jest gorące zalewamy rozmąconymi jajkami i smażymy na rumiano z dwóch stron na małym ogniu.
Bardzosyte,bardzo pyszne i bardzo "niezdrowe'jak mówią dietetycy
Podajemy z dobrze schłodzoną surówką .Skład w/g uznania.
Źródło: forum.smacznie.com/viewtopic.php?t=1345


Temat: pizza ziemniaczana
pizza ziemniaczana
Składniki
Surowe ziemniaki, jajko, mąka, sól, pieprz, kiełbasa np. grilowa, cebula, ser, przyprawa do ziemniaków olej do smażenia
Ciasto sporządzić jak do placków ziemniaczanych, czyli: Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, lub zmiksować mikserem. Do powstałej papki wbić jajko (lub dwa w zależności ile jest ciasta), podsypać mąką, dodać do smaku soli i pieprzu oraz przyprawę do ziemniaków. Ciasto musi mieć konsystencję średnio gęstą. Do takiej masy wkładam pokrojoną w kosteczkę cebulkę, oraz polkrojoną kiełbasę( w ilości zależnej od gustu).Mieszam wszystko. Na patelni rozgrzewam olej i kładę ciasto ( jak placki ziemniaczane, tylko dużo większe). Odwracam na drugą stronę i obsmażam placek z drugiej strony.Sypię startym serem i przykrywan patelnię pokrywką. Jak ser się rozpuści, to znaczy że pizza jest gotowa. Najlepsza jest z ketchupem, albo z majonezem.Smacznego.
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=2581


Temat: Zgadnij co to :)
Nie, jest to aromatyczny krzew pochodzący znad Morza Śródziemnego. Rośnie dziko w Europie i Ameryce, u nas uprawia się go najczęściej w doniczce. Ma sztywne, ostre, żywiczne, podobne do igiełek liście, które zawierają olejek kamforowy, mają gorzkawy, korzenny smak. W kuchni śródziemnomorskiej jest powszechnie stosowaną przyprawą. Dodaje się go w postaci suszonych lub świeżych liści do tłustych mięs, kiełbas, kotletów, farszów, pasztetów, ponieważ ułatwia trawienie tłuszczów. W dawnej Polsce wytwarzano z niego syrop i wino oraz wykorzystywano do celów leczniczych.
Źródło: zelda.gry-online.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=1056


Temat: Gotowanie na zawołanie
Przepis na nasza ulubioną
zapiekankę ziemniaczaną

1 kg ziemniaków,
25 dkg mięska- wędzonego boczku + kiełbasy(proponuje śląską lub leśną),
kukurydza,
średnia cebula,
jajko,
20 dkg startego sera żółtego,
2 ząbki czosnku,
2/3 szkl. śmietany lub jogurtu,
sól,
pieprz,
przyprawa do ziemniaków;
przyprawa do zapiekanek.

Ziemniaki ugotować w łupinkach na pół miękko, poczekać aż ostygną, obrać i pokroić w plasterki. Cebulkę zeszklić na masełku. Jajko roztrzepać ze śmietaną i z ząbkiem czosnku oraz przyprawami.
Włożyć połowę ziemniaków do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Oprószyć pieprzem,przyprawą do ziemniaków,położyć cebulkę, sól,pieprz. Następnie pokrojony boczek i posypać 1/3 sera. Wyłożyć resztę ziemniaków+ te same przyprawy co wcześniej, na to kiełbasa, po niej kukurydza, oprószyć przyprawami i 1/3 sera. Polać z wierzchu sosem i posypać pozostałym serem całość oprószyć przyprawą do zapiekanek.
Naczynie przykryć dekielkiem i zapiekać w temp. 170 stopni przez 15 min.
Następnie zdjąć dekielek (UWAGA strasznie gorący) nastawić piekarnik na opiekanie tylko góry i jeszcze 5 min w piekarniku.
SMACZNEGO
Źródło: abcslubu.nazwa.pl/forum/viewtopic.php?t=2158


Temat: Kącik kulinarny - czyli psotnik(migotka) i jej przepisy!!!!
Składniki:

2 l wywaru z wędzonki,
1 słoik żuru 720 ml,
50 g korzenia chrzanu,
10 białych kiełbas, parzonych,
10 jaj ugotowanych,
majeranek, czosnek, pieprz, sól.


Przygotowanie:

Do wywaru z wędzonki dodać słoik żuru. Chrzan poskrobać nożem i również dodać do wywaru, przyprawić do smaku. Podawać z jajkiem i białą kiełbasą.
Źródło: dzievmin.kylos.pl/forum/viewtopic.php?t=585


Temat: X Zawody cyklu o Puchar Wikinga
Jeśli trochę posiedzimy to proponuję zakup:
- 40 kiełbas
- ok.4 kg karkówki
-8 bochenków chleba
Napoje zimne niech każdy kupi sobie sam i tak samo jeśli ma ochotę na jakieś ogóreczki i pomidory.
Herbatę,gorące kubki,cukier,jakieś przyprawy ja zorganizuję.
Sprzęt do konsumpcji (talerze,kubeczki i sztućce) też przywiozę.
Źródło: 212.122.221.133/viewtopic.php?t=63954


Temat: KULINARNY TEMAT
ostatnio w restauracji w Krynicy Morskiej jadłem fajnego kotleta.. chyba się nazywał Kotlet po Włosku.. czy jakoś tak.. w każdym bądź razie.. nasz zwykły traducyjny schabowy.. tylko ładnie formowany... panierowany i smażony.. a na nim ser, pieczarki papryka konserwowa, cebulka, wszysto pokrojone w małe cząstki co by łątwiej to jeść, no i jakies przyprawy do smaku... pycha to jest... z frytkami... albo z ziemniamkami gotowanym,i pokrajanymi w talarki i podsmażanymi na złoto rumiany kolor na maśle lub margarynie z duza ilością ziół...

[ Dodano: 2007-05-29, 00:45 ]
a jeszcze z takich prostszych rzeczy..,. to zróbcie zwykłego placka ziemniaczanego... ale usmażcie takiego duzęgo na wielkosc patelni... mozecie kupić lub zrobić jakaś suróweczke... na placka położyć ser, kiełbase salami (można ale nie trzeba, jak kto lubi) i posmarować sosem wąlsnej roboty skłądającym sie zketchupu, musztardy (odrobina tylko musztardy bo jest najostrzejsza) i majonezu... jak juz ser wam sie zacznie roztapiać nałóżcie surówki złóżcie placka na pół, dawać go na talerz i smacznego...

a surówka to najlepiej pasuje z białej kapusty z fasolą czerwoną i papryka konserwowa.. chyba wiosenna się nazywa czy jakoś tak...
Źródło: motobydzia.com/phpBB/viewtopic.php?t=257